Suklaa, narsissit ja tulppaanit ovat lemmikeille myrkyllisiä

Suvi Salminen, Evidensia Eläinlääkäripalvelut

Pääsiäisenä etenkin suklaat on syytä pitää eläinystävän ulottumattomissa. Jos huomaa esimerkiksi koiran syöneen suklaata, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Evidensia Eläinlääkäripalveluiden sivuilta löytyy suklaamyrkytystä koskevan tiedon lisäksi nyt myös laskuri, jolla voi arvioida koiran myrkytystä ja suklaan myrkyllisyysrajoja. Myös monet kevään kukista ovat syötyinä lemmikeille vaarallisia.

Suklaan makea ja rasvainen maku, tuoksu ja koostumus ovat monelle koiralle mieluisia. Tilaisuuden tullen koirat saattavat ahmaista suklaata suuriakin määriä. Herkullisesta mausta huolimatta suklaan sisältämä teobromiini on myrkyllistä koirille.

Suklaamyrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, vatsakivut, ripuli, levottomuus, sydämen rytmihäiriöt, kouristukset sekä lisääntynyt juominen.

Jos epäilee koirallaan suklaamyrkytystä, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Mitä paremmin tietää syödyn suklaan määrän, kaakaopitoisuuden ja syöntiajankohdan, sitä helpompi eläinlääkärin on arvioida, minkälaista ensiapua koira tarvitsee.

Evidensia Eläinlääkäripalveluiden sivuilla on nyt julkaistu suklaalaskuri, jonka avulla voi arvioida koiran suklaamyrkytystä ja suklaan myrkyllisyysrajoja. Laskuri perustuu brittiläisen Vets Now -eläinlääkäriaseman laskuriin. Evidensia ja Vets Now ovat osa 11 Euroopan maata kattavaa IVC Evidensia -konsernia.

Suklaan sisältämän teobromiinin sietokyky on yksilöllistä. Jos on mahdollista, että useampi koira on voinut syödä suklaata, on hyvä ottaa ne kaikki mukaan eläinlääkäriin.

Myrkytysoireita aiheuttava annos teobromiinia on yleensä noin 20 mg kiloa kohti. Tämä vastaa noin 10–15 g/kg maitosuklaata tai noin 4 g/kg tummaa suklaata, mutta määrä voi olla pienempikin, riippuen suklaan kaakaopitoisuudesta.

Yhden suklaapalan paino on noin 6 g. Mitä tummempaa suklaa on, sen vaarallisempaa se on koiralle. Teobromiinia löytyy myös kaakaopavuista, teestä ja kolajuomista, mutta todennäköisin myrkytyksen aiheuttaja koiralle on suklaa makeisissa tai leivonnaisissa.

On myös hyvä huomata, että vaikka valkoisessa suklaassa ei juurikaan ole kaakaota, se voi sisältää mm. kaakaorasvaa, sokeria ja maitotuotteita, jotka kaikki ovat koiralle haitallisia ja voivat aiheuttaa vatsaoireita.

Suklaan lisäksi monet kevään sipuli- ja leikkokukat ovat lemmikeille myrkyllisiä.

Esimerkiksi tulppaani aiheuttaa kissalle oireina oksentamista, ripulia, kuolaamista ja apaattisuutta. Kukkasipuli on myrkyllisin osa eli varsinkin asetelmat, joissa kukkasipulit ovat näkyvissä, tulee pitää täysin erossa lemmikeistä. Epäillyissä myrkytystapauksissa on otettava välittömästi yhteys eläinlääkäriin.

Narsissi on koiralle myrkyllinen, ja sen syöminen on vaaraksi myös kissoille.

Eniten myrkyllisiä ainesosia on sipulissa, mutta myös kukkien ja lehtien syöminen voi aiheuttaa oireita. Narsissin syöminen voi aiheuttaa rajujakin oireita, kuten oksentelua, ripulia ja sydämen rytmihäiriöitä.

Paras tapa huolehtia turvallisesta pääsiäisestä lemmikin kanssa onkin pitää sekä pääsiäisen herkut että silmänilot poissa eläinten ulottuvilta.