Suuri suomalainen lemmikkitutkimus paljastaa: yli 60 % suomalaisista ei vaihtaisi lemmikkiään edes miljoonaan euroon

Lemmikkieläintarvikkeiden erikoisliikeketju Mustin ja Mirrin tuore tutkimus osoittaa, että suomalaiset ovat lemmikkikansaa. Tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät lemmikkejään tasavertaisina perheenjäseninä, joiden kanssa jaetaan niin arki kuin vapaa-aika.

Tutkimukseen vastanneet kertoivat esimerkiksi suunnittelevansa lemmikkinsä kanssa kesäloma-aktiviteetteja, kuten matkustelua (26 prosenttia) ja patikointia (19 prosenttia) sekä viettävänsä päivittäiset kahvitaukonsa lemmikkinsä seurassa (74 prosenttia).

Pieniä perheenjäseniä muistetaan myös juhlapäivinä: 81 prosenttia vastaajista kertoi ostavansa joululahjan lemmikilleen ja 73 prosenttia kertoi juhlivansa lemmikkinsä syntymäpäivää. Lisäksi noin puolet vastanneista tuntee huonoa omatuntoa jättäessään lemmikkinsä yksin kotiin, ja noin neljännes vastaajista miettii lemmikkiään useammin kuin omaa kumppaniaan.
Lemmikkien määrä kasvussa – tietoa hoidosta haetaan eniten kasvattajilta

Lemmikkien kysyntä on kasvanut merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana koronapandemian vuoksi (Yle 2022). Tutkimukseen vastanneet perustelivat lemmikin hankintaa muun muassa sillä, että lemmikki tuo iloa arkeen. Noin neljäsosa vastaajista kertoi kääntyneensä kasvattajan puoleen lemmikin hoitoon liittyvissä ja mieltä askarruttavissa asioissa. Vajaa viidesosa vastaajista puolestaan kertoi hankkineensa tietoa tuttavapiiristään, ja osa kertoi etsivänsä lisätietoa kirjoista (17 prosenttia) tai lemmikkiaiheisista Facebook-ryhmistä (10 prosenttia).

”Uuden lemmikin saapuessa tarve tiedolle ja vertaistuelle on suurta. Mustin ja Mirrin tavoitteena on helpottaa lemmikkiperheiden arkea tarjoamalla laajasti erilaisia tuotteita ja palveluja saman katon alta kaiken ikäisille ja rotuisille lemmikeille. Tarjoamme esimerkiksi koulutuspalveluja ja pentutreffejä, ja meille voi tulla hoitamaan turkin kuntoon tai vaikkapa osallistua etäeläinlääkärin vastaanotolle mökiltä käsin. Annamme myös opastusta ja tukea uusille lemmikinomistajille’’, Mustin ja Mirrin operatiivinen johtaja Petri Siitonen kertoo.
Ruokinta ja turvallisuus puhuttavat

Tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat lemmikkiensä hyvinvointiin vakavasti – yli puolet vastaajista kertoi tukeutuvansa kasvattajan, lemmikkiliikkeen tai eläinlääkärin ruokintasuosituksiin. Noin neljännes vastaajista etsii lisätietoa lemmikkien ruuasta verkosta ennen ostopäätöksen tekemistä. Myös lemmikkien turvallisuuteen liittyvät seikat, kuten heijastinliivien käyttö pimeällä sekä lemmikin suojaaminen kylmältä säältä ja helteeltä koettiin tärkeäksi.

”Haluamme suurena pohjoismaisena toimijana edistää lemmikkien hyvinvointia muun muassa jakamalla kanavissamme ajankohtaista tutkimustietoa lemmikkien hyvinvoinnista sekä kehittämällä jatkuvasti uusia tuotteita ja ratkaisuja. Kehitämme esimerkiksi säännöllisesti ruokabrändiemme tuotelaatua ja olemme myös suunnitelleet yhdessä Elisan kanssa paikannusrannekkeen, jonka avulla lemmikinomistaja voi muun muassa seurata lemmikkinsä aktiivisuutta ja kokonaishyvinvointia”,  Petri kiteyttää.

 

Tutkimuksen toteutti YouGov-tutkimusinstituutti. Kaikkiaan tutkimusta varten haastateltiin 1008 suomalaista yli 18-vuotiasta lemmikinomistajaa 21.2.2022–2.3.2022 välisenä aikana. Tutkimus toteutettiin CAWI-tutkimusmenetelmän avulla.