:LÄHITAPIOLA: Norjan Oslossa koiranomistajia varoitetaan tuntemattomasta taudista – veriripulista yhteydenottoja myös LemmikkiHelppiin

Monet koirien ripulitapauksista voidaan hoitaa etänä. Pahimmissa tapauksissa on kuitenkin syytä hakeutua klinikalle viipymättä. LemmikkiHelpin eläinlääkäri neuvoo, miten ripuloivaa koiraa hoidetaan.

Norjalainen AniCura -eläinklinikka varoittaa norjalaisen Dagbladetin https://www.dagbladet.no/nyheter/advarer-mot-dodelig-og-smittsom-hundesykdom/71562951 mukaan Oslossa asuvia ja vierailevia koiranomistajia tarttuvasta ja tappavasta veriripulitaudista. Oireiden nopean etenemisen perusteella kyseessä saattaa olla virus.

– Koirien veriripulitapauksia esiintyy aina välillä Suomessakin ja sairaaloissa säännöllisesti. Toivotaan, että on sattumaa, että tapauksia juuri nyt ilmenee näin tiuhaan. Viimeksi eilen aamulla hoidin chatissa tapausta, jossa koiran tila huononi todella nopeasti. Aika pian totesin, että nyt on parasta siirtyä pikavauhtia klinikalle, sanoo LemmikkiHelpin eläinlääkäri Eva Kaisti.

Klinikalle on syytä hakeutua ripuloinnin seurauksena etenkin, jos kyseessä on tiine narttu, todella nuori (alle 4 kk) pentu tai toy-rodun edustaja, jonka aikuispaino on alle kolmisen kiloa. Päivystykseen on syytä hakeutua myös, jos ripuli on todella voimakasta, vetistä tai veristä, tai jos koira oksentaa runsaasti ripuloinnin lisäksi, tai jos koiralla on jokin perussairaus, kuten esimerkiksi maksa- tai munuaissairaus.

– Vaikka etälääkäri ei lain mukaan saa määrätä lemmikeille reseptilääkkeitä (toisin kuin etälääkäri ihmisille), voi koirien ripulioireita hoitaa myös vapaan kaupan tuotteilla eli apteekista reseptivapaasti saatavilla lääkkeillä. Monet niistä ovat edullisia, säilyvät pitkään ja usein pakkauskoot riittävät isommillekin koirille.

– Tärkeää on kiinnittää huomiota nesteen määrään eli koiralle tulisi juottaa 50 millilitraa nestettä per kilo per vuorokausi, ripuloivalle koiralle 1,5-kertaisesti eli 75 millilitraa ja jos koira ripulin lisäksi oksentelee, tulee nestettä juottaa vuorokaudessa 100 millilitraa per elopainokilo.

Lisää neuvoja ja opastusta, sekä jatkohoito-ohjeet muun muassa ruokinnan suhteen, saa LähiTapiolan LemmikkiHelppi -sovelluksen kautta eläinlääkäriltä viikon jokaisena päivänä klo 7-23. Etäeläinlääkäri myös neuvoo mitä hälytysmerkkejä kannattaa seurata ja arvioi, onko tapaus sellainen, että tulee lähteä klinikalle.

Monasti äkillisen ripulin aiheuttajia ovat erilaiset virukset ja bakteerit. Esimerkiksi ulkoa syöty raato tai muu pilaantunut, mutta koiran mielestä syömäkelpoinen tuote, pilaantunut tai muutoin epäsopiva ruoka, myrkylliset tuotteet tai ylensyöminen voivat aiheuttaa ongelmia.